Autó, egyéb jármű, közlekedési gyűjtemény, verseny fotózása


Kóbor János Állat fotózás

Tulajdonképpen ez is egy kedvenc fotózás. A büszke tulajdonos és technikai kincse a szabadban.

Azonban ez a fotózás komolyabb terepszemlét igényel. Jó, ha a megrendelő átgondolja, hogy mit és hol szeretne fotóztatni. Meg kell fontolni, hol van szép háttér, hol van a településen szép épület, ami jó lenne díszletnek, hol van sok színes fény. Átgondolandó, hogy hol lehet terepre vinni a gépet. A homokot, sarat a levegőbe repítő autóról, motorról remek képek készíthetőek.

Természetesen készülhetnek ekkor is közeli képek, részletfotók is a járműről, illetve a járműről és gazdájáról együtt.

Szívesen fotózok valakit versenyen, feltéve, ha szilárd talaj van a lábam alatt.

Nem csak szokványos, színes fotók készíthetőek azonban. Készíthető régies fotóra emlékeztető, úgynevezett szépia kép is. Nagyon jól megy például egy oldtimer autóhoz.

Igen különlegesek azok a képek, ahol a háttér szürke, de a fotó alanya színes. Ez az úgynevezett részleges színű kép. Ezek a fotók igencsak kiemelik a háttérből a fotózott technikai csodát, és igen népszerűek. Nem minden fotó alkalmas rá azonban. Lásd galéria.

Amennyiben szeretnénk kedvencünket a falon, poszteren látni, akkor kérhető nagy felbontású (High Resolution) fotó is. Valójában ekkor négy fotó készül, ebből lesz majd egyetlen kép.

Lehet, hogy valaki az egész szoba falát a kedvenc járművéról készített képpel tapétázná ki. Illetve az is lehet, hogy egy fél falat borító hirdetés készül. Ekkor lehet szükség a nagyon nagy felbontású (Super High Resolution) képre. Valójában ekkor tucatnyi kép készül, ebből lesz majd egyetlen kép.

Kedvencem a svenk fotó. Ekkor a fotón az látható, amint a sportautó száguld, a háttér elmosódott, hűen tükrözve a mozgást, a sebességet, ámde az autó tűéles mégis. Ebből nem ígérek sok képet, mert ez a legnehezebb akciófotók egyike. Elkészítéséhez szükséges a megfelelő terep, és az elegendő fény.

Biztosan mindenki látott már Forma-1-es versenyautóról készített képet, ahol a versenyautó száguld, a háttér elsuhan, de a kocsi mégis tűéles. Az egy svenk fotó.

Léteznek azonban komolyabban módosított fotók is, ezek is nagyon szépek, érdekesek lehetnek. Azonban ezek elkészítését a fotós általában nem vállalja nagy számban, mert elkészítésük hosszadalmas utómunkálatokat igényelhet.

Ilyen például amikor a kedvencünkről készített fotó rajzhoz vagy vízfestményhez hasonlít. Nagyon szép fali dekoráció lehet. Nem minden fotóból lehet ilyet készíteni.

Extrém képek is kérhetőek, például 3D-s térhatású kép, ahol a gép szinte kiugrik vagy kifut a képből. Ezek inkább akkor ütősek igazán, ha a fotó alanya kiemelkedik a háttér síkjából.

Varázsolhatok lángot is kedvencünk alá/mögé. Természetesen ez utólag készül. Még mindig jobb, mintha tényleg lángolna.

Mindezeken túl még sokféle úgynevezett art filteres kép készülhet, például olyan, ami igen drámaivá teszi a képet. Ezekről bátran kérjen tájékoztatást a helyszínen.


Árak, csomagok:

300Ft / db. - Minden további csomagon kívüli JPG formátumú fotó ennyibe kerül. A fotók lehetnek például Full HD, 4K és 8K felbontásúak, vagy eredeti méretűek.

300Ft / db. - Minden egyes TIFF formátumú kép (16bites, nyomtatáshoz).

1300Ft / db. - Az alap fotó és az art filteres* (művészi szűrővel készülő) fotó. A fotó felbontása max. 20 megapixel.

*Art filteres fotó lehet fekete-fehér, szépia, drámai, lyukkamera, részleges szín, akvarell, ezüstbenhagyás, vonalak stb. A helyszínen megmutatom a lehetőségeket.

1700Ft / db. Nagy felbontású kép. A fotó felbontása max. 50 megapixel.

2000Ft / db. Panoráma kép, rajz és elektromos hatású fotó, és az utólag készített art filteres fotó. A fotó felbontása max. 20 megapixel, kivéve a panorámafotó, ami jóval több.

3000Ft / db. Svenk fotó, 3D hatású fotó (20MP), láng hatású fotó (20MP) és szuper nagy felbontású fotó. Ez utóbbi fotó felbontása kb. 100-200 megapixel között lesz.

Alap csomag:

A minimum mennyiség 30 darab fotó alkalmanként, típustól függetlenül. Képformátum: Az ezen felül készített egyéb képeket kérésre rendelkezésre bocsátom. 2 óra rendelkezésre állást foglal a csomag magában.

Emelt csomag:

A minimum mennyiség 70 darab fotó alkalmanként, típustól függetlenül. Az ezen felül készített egyéb képeket kérésre rendelkezésre bocsátom. Kedvezmény mértéke 10%. Képkidolgozás: kérésre 16 bites TIFF fotó fájl nyomtatáshoz, és egy tetszőleges felbontású JPG fotó fájl. 1 nap rendelkezésre állást foglal a csomag magában.

Business csomag:

A minimum mennyiség 220 darab fotó alkalmanként, típustól függetlenül. Az ezen felül készített nem csúcsminőségű képeket kérésre átadom. Kedvezmény mértéke 15%. Képkidolgozás: kérésre 16 bites TIFF fotó fájl nyomtatáshoz, és kettő különböző felbontású JPG változat kép. 3 nap rendelkezésre állást foglal a csomag magában.

Projekt csomag:

A minimum mennyiség 700 darab fotó alkalmanként, típustól függetlenül. Az ezen felül készített nem csúcsminőségű képeket kérésre átadom. Kedvezmény mértéke 25%. Képkidolgozás: kérésre 16 bites TIFF fotó fájl nyomtatáshoz, és kettő különböző felbontású JPG változat kép. 5 nap rendelkezésre állást foglal a csomag magában.

Extra szolgáltatás:

Minden csomag tartalmaz alapfokú képmanipulációt, retusálást. Ilyen a foltok, felületi hibák korrigálása a képen. Azonban nem tartalmazza felesleges objektumok eltüntetését a képről. Tartalmazza az eredeti fotóhoz képest a fényviszonyok javítását is a képkidolgozás során, az előtér megvilágításának javítását, kontraszt javítását stb.

Utazás költsége:

Akkor számítom fel, ha a távolság nagyobb, mint 30km. A számítás alapja 6l gázolaj / 100km-re vetítve. (kb. 21,5 Ft/km.) Az üzemanyag költség alapja a NAV tárgyhónapban közzétett fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagára.

Adathordozó költsége:

Alaphelyzetben nincsen, mert a képeket online adattárból töltheti le. Ha mégis adathordozón kéri a fotókat, akkor számítom fel az árát, ha az meghaladja az 1200Ft-t. Az összköltsége a beszerzés ára. A két nagyobb csomag választása esetén ingyenes.