Ló és lovasa, lovas verseny, versenyló, ménes fotózása


Kóbor János Állat fotózás

Sokszor van az úgy, hogy szeretnék kedvencünket lefotóztatni. Ahogy játszik a többiekkel, ahogy rosszalkodik, vagy ahogy csak áll és a távolba néz fennségesen.

Azonban ez a fotózás komolyabb terepszemlét igényel. Jó, ha a megrendelő átgondolja, hogy mit és hol szeretne fotóztatni.

Meg kell fontolni, hol van szép háttér, hol van esetleg sekély víz, ahol a felfröccsenő víz izgalmassá teheti a képet. Átgondolandó, hogy hol van nyílt terep, ahol neki lehet ereszteni a pacit a tájnak néhány jó svenk fotó kedvéért.

Természetesen készülhetnek ekkor is közeli képek, részletfotók is a lóról, illetve a gazdiról együtt.

Érdemes előre kitalálni milyen ruhában legyen az ember, milyen legyen például a hajviselete.

Megjegyezném, hogy ez nem lovas fotózás, hanem ló és lovasa, ló és gazdája, mindenkit a saját lovával vagy egyéb állatjával fotózok, lovat nem biztosítok.

Szívesen fotózok valakit lovas versenyen. A természetben megrendezett, remek hangulatú lovas versenyekre gondolok inkább, nem a mesterséges pályán rendezett lóversenyre.

Nem csak szokványos, színes fotók készíthetőek azonban. Készíthető régies fotóra emlékeztető, úgynevezett szépia képek is.

Amennyiben szeretnénk kedvencünket a falon, poszteren látni, akkor kérhető nagy felbontású (High Resolution) fotó is. Valójában ekkor négy fotó készül, ebből lesz majd egyetlen kép. Az kell hozzá, hogy az állat egy pillanatra mozdulatlan legyen. Nem egyszerű.

Kedvencem a svenk fotó. Ekkor a fotón az látható, amint például a ló vagy a lovasa, száguld, a háttér elmosódott, hűen tükrözve a mozgást, a sebességet, ámde a ló és a lovas éles mégis. Ebből nem ígérek sok képet, mert ez a legnehezebb akciófotók egyike. Elkészítéséhez szükséges a megfelelő terep, és az elegendő fény.

Biztosan mindenki látott már Forma-1-es versenyautóról készített képet, ahol a versenyautó száguld, a háttér elsuhan, de a kocsi mégis tűéles. Az egy svenk fotó.

Léteznek azonban komolyabban módosított fotók is, ezek is nagyon szépek, érdekesek lehetnek. Azonban ezek elkészítését a fotós általában nem vállalja nagy számban, mert elkészítésük hosszadalmas utómunkálatokat igényelhet.

Néhány példa: A kedvencünkről készített fotó akár rajzhoz vagy vízfestményhez is hasonlíthat. Nagyon szép fali dekoráció lehet. Nem minden fotóból lehet ilyet készíteni.

Extrém képek is kérhetőek, például 3D-s térhatású kép, ahol az állat szinte kiugrik vagy kifut a képből. Ezek inkább akkor ütősek igazán, ha a fotó alanya kiemelkedik a háttér síkjából.

Varázsolhatok lángot is kedvencünk alá/mögé, ezt főleg száguldó állat és lovas képnél szokták alkalmazni. Természetesen ez utólag készül.

Mindezeken túl még sokféle úgynevezett art filteres fotó készülhet, pl. olyan ami igen drámaivá teszi a képet. Ezekről bátran kérjen tájékoztatást a helyszínen.


Árak, csomagok:

300 Ft / db. - Minden további csomagon kívüli JPG formátumú kép ennyibe kerül. A fotók lehetnek például Full HD, 4K és 8K felbontásúak, vagy eredeti méretűek.

- Minden egyes TIFF formátumú kép (16bites, nyomtatáshoz).

1300 Ft / db. Az alap kép és az art filteres* (művészi szűrővel készülő) kép. A kép felbontása max. 20 megapixel.

*Art filteres kép lehet fekete-fehér, szépia, drámai, lyukkamera, részleges szín, akvarell, ezüstbenhagyás, vonalak stb. A helyszínen megmutatom a lehetőségeket.

1700 Ft / db. Nagy felbontású kép. A kép felbontása max. 50 megapixel.

2000 Ft / db. Panoráma kép, rajz és elektromos hatású kép, és az utólag készített art filteres kép. A kép felbontása max. 20 megapixel, kivéve a panorámakép, ami jóval több.

3000 Ft / db. Svenk fotó, 3D hatású kép (20MP), láng hatású kép (20MP) és szuper nagy felbontású kép. Ez utóbbi kép felbontása kb. 100-200 megapixel között lesz.

Alap csomag:

A minimum mennyiség 30 darab kép alkalmanként, típustól függetlenül. Képformátum: Egy nyersfájl (RAW) és annak tetszőleges felbontású kidolgozott JPG formátumú változata. Az ezen felül készített egyéb képeket kérésre rendelkezésre bocsátom. 2 óra rendelkezésre állást foglal a csomag magában.

Emelt csomag:

A minimum mennyiség 70 darab fotó alkalmanként, típustól függetlenül. Az ezen felül készített egyéb képeket kérésre rendelkezésre bocsátom. Kedvezmény mértéke 10%. Képkidolgozás: kérésre 16 bites TIFF fotó fájl nyomtatáshoz, és egy tetszőleges felbontású JPG fotó fájl. 1 nap rendelkezésre állást foglal a csomag magában.

Business csomag:

A minimum mennyiség 220 darab fotó alkalmanként, típustól függetlenül. Az ezen felül készített nem csúcsminőségű képeket kérésre átadom. Kedvezmény mértéke 15%. Képkidolgozás: Nyerfájl (RAW), 16 bites TIFF fotó fájl nyomtatáshoz, és kettő különböző felbontású JPG változat kép. 3 nap rendelkezésre állást foglal a csomag magában.

Projekt csomag:

A minimum mennyiség 700 darab fotó alkalmanként, típustól függetlenül. Az ezen felül készített nem csúcsminőségű képeket kérésre átadom. Kedvezmény mértéke 25%. Képkidolgozás: kérésre 16 bites TIFF fotó fájl nyomtatáshoz, és kettő különböző felbontású JPG változat kép. 5 nap rendelkezésre állást foglal a csomag magában.

Extra szolgáltatás:

Minden csomag tartalmaz alapfokú képmanipulációt, retusálást. Ilyen a bőrhibák, szőrme foltok, izzadság stb. korrigálása a képen. Azonban nem tartalmazza felesleges objektumok eltüntetését a képről. Tartalmazza az eredeti fotóhoz képest a fényviszonyok javítását is a képkidolgozás során, az előtér megvilágításának javítását, kontraszt javítását stb.

Utazás költsége:

Akkor számítom fel, ha a távolság nagyobb, mint 30km. A számítás alapja 6l gázolaj / 100km-re vetítve. (kb. 21,5 Ft/km.) Az üzemanyag költség alapja a NAV tárgyhónapban közzétett fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagára.

Adathordozó költsége:

Alaphelyzetben nincsen, mert a képeket online adattárból töltheti le. Ha mégis adathordozón kéri a fotókat, akkor számítom fel az árát, ha az meghaladja az 1200Ft-t. Az összköltsége a beszerzés ára. A két nagyobb csomag választása esetén ingyenes.