Fotókidolgozás, fotófeljavítás


Kóbor János képjavítás képfeldolgozás fotózás

Vállalom amatőr digitális felvételek professzionális online kidolgozását, javítását - Retusálást azonban csak alapfokon vállalok. Csak a kép másolatán dolgozom!

Figyelem: A fotókidolgozás nem gépi fotóelőhívást jelent, hanem szoftveres feldolgozást. A folyamat során digitális JPG vagy TIFF kép készül. Sem a fotókidolgozás, sem a fotófeljavítás során nem készül papírkép! A képeket a számítógépén, vagy a televízióján tudja nézegetni.

Mikor lehet a fotó minőségi javítására szükség?

Ha elküldi nekem régi, kedves felvételei digitális másolatát, amelyeknek tartalma, kinézete fontos Önnek, de a minőségükkel nem elégedett, én feljavítom azokat. Az alábbiakban a részleteket olvashatja.

Sokan rengeteg felvételt készítünk fontos pillanatokról, a családról, kedvencünkről. Néha elővesszük ezeket, megnézegetjük, kivetítjük a képernyőre.

Lehet azonban, hogy a képek élvezeti értéke szerény. Például, mert kicsit fakóak a színek.  Elmosódnak az élek, a határvonalak. Az is lehet, hogy minden olyan barnás, vagy rózsaszínes a fotón.

Néha kicsit félre csúszik a téma. Nem ott van, ahol lennie kellene. Kicsit túl sötét, túl világos a kép. Esetleg kicsit homályos, életlen. Az álló alakot vízszintesen fotózták meg, függőleges helyett. Szépek a színek, de valahogy nem a valóságnak megfelelőek.

A kép téglalap alakú, pedig négyzet jobb lenne. A kép kétharmad 2:3 képarányú, de a TV-hez és a témához jobban menne a 16:9 képarány.

Homályos sötét foltocska (szenzorpiszok nyoma) van a képen. Valaki bőrén foltok láthatóak. A vakuval készített képen a személyeknek piros a szeme, mint a nyusziknak.

Kisebb zavaró objektum is van a fotón. Túlságosan vöröses a kép. Zajos a kép, ha közelebb hajolunk, vagy kinagyítjuk, tele van kis barna foltocskákkal.

A fotó valahogy hideg, rideg, pedig a valóság nem olyan volt.

Ismerős ugye?

Ezek a hibák részben, vagy teljesen javíthatóak. Miért ne csinálhatnánk egy majdnem szép képből fantasztikusat?

A képek javítását mesterséges intelligenciát (AI) és deep learning algoritmusokat használó professzionális programmal végzem, az egyetlennel, ami a lencsetorzításokat is korrigálja és tényleg valós képet ad.


Mikor lehet a nyers fotó kidolgozására szükség?

Nem érthet mindenki a bonyolult fotó feldolgozó programokhoz, és sok éves gyakorlat szükséges a magas színvonalú kidolgozáshoz. Magas minőségű fotó készítésekor a gépváz nyersfájlt készít (RAW), majd a fotókat feldolgozó személy fejlett programmal ún. TIFF fájlt készít belőle, és ebből készül el aztán a végső fotó JPG formátumban. A gépváz is képes JPG formátumú fotó előállítására, de a minősége messze elmarad a szoftverrel kidolgozott képtől.

Ha Ön mégis szeretné, ha valaki kidolgozza értékes fotóit, és kihozza belőlük a maximumot, professzionális vágással és képfeldolgozással, küldje el nekem őket.

A profi képfeldolgozáshoz az úgynevezett nyersfájl szükséges, angol rövidítése RAW.

A fényképezőgépén azt kell beállítani, hogy a gép ne (vagy ne kizárólag) JPG formátumú, hanem RAW, azaz ún. nyersfájlt is készítsen. Ezek rögzítését állítsa be a fényképezőgépén.

Majd küldje el nekem ezeket a fájlokat. Picit nagyobbak a fájlok, mint a JPG-k.

Ellenőrizze le a gépváz gyártmánya szerint, hogy mi a végződése ezeknek a “nyers” fájloknak. Segítségképpen, itt látható, hogy mi olvasható ezeknek a fájloknak a végén:

Canon gépváz használatakor a nyersfájl végződése: .crw vagy .cr2 vagy .cr3
Fuji gépváz használatakor a nyersfájl végződése: .raf
Nikon gépváz használatakor a nyersfájl végződése: .nef vagy .nrw
Olympus gépváz használatakor a nyersfájl végződése: .orf
Panasonic gépváz használatakor a nyersfájl végződése: .raw vagy .rw2
Pentax gépváz használatakor a nyersfájl végződése: .pef vagy .ptx
Sony gépváz használatakor a nyersfájl végződése: .arw vagy .srf, vagy .sr2.

Ez az ún. kiterjesztésük. Ha a számítógépére lementett fájlok ilyen végződésűek, vagy ilyen is van minden egyes .jpg végződésű fájl mellett, akkor jól állította be a gépvázát.


Kivételek:

Perspektivikus torzítást (ferde szögben fotózott pl. épület ferdesége) nem korrigálok, mert ahhoz oly módon kell előzetesen a fotót elkészíteni, hogy az utólag lehetséges legyen. Ezen túlmenően komoly utómunkát igényel.

Professzionális bőr retusálás sem vállalok, mert rendkívül időigényes, kérem ilyen igénnyel forduljon specialistához.


Témát illető kivételek:

Nem vállalom kifogásolható tartalmú fotók letöltését, kidolgozását. Ilyenek például a feltételezhetően a jogrendszert sértő, vagy erkölcsileg kifogásolható témák fotói.

Kizárólag a Megrendelő felelőssége, hogy az ilyen tartalmú fotókat kiszűrje.


Árak:

200Ft / JPG kép. A minimum átandó fotó mennyiség 150 darab kép, alkalmanként.

300Ft / RAW kép. A minimum átandó fotó mennyiség 150 darab kép, alkalmanként.

Mindkét esetben JPG kép készül. TIFF fájl formátumú kép csak külön kérésre.


Reklamáció:

A képkidolgozás minőségét illető reklamációt nem fogadok el, mivel a fogadott képek minősége és formátuma különböző szintű kidolgozást vagy javítást enged meg, illetve részben izlés dolga is (pl. a kép vágása), itt objektív kritériumot felállítani lehetetlen. Ezen túlmenűen a színek eltérhetnek a képernyőn a valóságtól, amennyiben nem kalibráltatta a színeket.

A letöltésre két nap áll rendelkezésre, ha nem sikerül, azt lehet jelezni felém. Természetesen azt is, ha valemilyik kép a nem fent részletezett okok miatt kimaradt a műveletből.


Utazás költsége:

Nincsen, a képeket online adattárba kell feltölteni, és onnan is tölthető le.

Adathordozó költsége:

Nincsen adathordozó.

Letöltés:

A letöltésre két nap áll rendelkezésre az online adattárból.


Kattintson rá és csúsztassa el a kék csúszkát a fotókon jobbra, majd balra.

Jobbra húzva az “előtte” állapotot, azaz az eredeti fotót látja, ha pedig balra, akkor pedig az “utána” állapotot, azaz a szép feldolgozott fotót. A különbség óriási lehet!

Kóbor János Állat fotózás
Kóbor János Állat fotózás
Kóbor János Állat fotózás
Kóbor János Állat fotózás
Kóbor János Állat fotózás
Kóbor János Állat fotózás
Kóbor János Állat fotózás
Kóbor János Állat fotózás