Gyakran Ismételt Kérdések


Érdemes-e télen fotóztatni a kedvencemet?

Hajaj, de mennyire. Főleg, ha hó is van. A napsütés és a hó együtt briliánsan mutathat. Napsütés azért többnyire kell.


Érdemes-e esőben fotózni?

Igen, ha nincsen hideg, tehát inkább nyáron. Különleges fotók születhetnek ilyenkor.


Érdemes-e nagy felbontású képeket készíttetni?

Igen, amennyiben kedvencét kinyomtatott képen a falra tenné, nagy méretben, illetve, ha szeretne gyönyörködni benne majd a 8K TV-n. Előfordulhat az is, hogy valaki dokumentálni szeretne valamit, például egy újonnan beszerzett növényfajt.


Érdemes-e 8K JPG-t kérni?

Igen. A 4K TV-k már elérhető árúak és rövidesen a 8K-k is azok lesznek. Azokon fog ám csak jól mutatni a nagy felbontású fotó.


Milyen képaránnyal készülnek a fotók?

A képarányt a fotós tapasztalata határozza meg, kivéve, ha az ügyfélnek külön kérése van. Lehet 16:9, 3:2, 4:3, 5:4, 1:1, de kérésre vagy panorámakép esetén bármilyen lehet.


Milyen felszerelést használ a fotós?

Amilyet a fotózás megkíván. Többnyire azonban m4/3 rendszerű high tech fényképezőgépet használok. Ezt könnyebb cipelni.


Mi az a pixel, megapixel?

A digitális fotó és a képernyő is képpontokból áll, ez a pixel. 1 millió pixel az 1 megapixel. Minél több képpont van egy fotón, annál nagyobb a felbontása, a pontossága, közelről nézve annál több részletet látunk rajta élesen. Minél több pixel van egy képernyőn, annál nagyobb annak felbontóképessége, annál részletgazdagabb a képe. A részletek azonban lassan elvesznek, ha távolodunk a képtől. Minél távolabb ülünk le egy fotótól vagy egy tv-től, annál kevesebb részletet látunk majd.


Hány megapixel felbontású fotóra lehet szükségem?

Full HD monitorhoz körülbelül közelrő nézve 2, 4K monitorhoz 8, 8K monitorhoz 33, nagy méretben nyomtatáshoz meg amennyi csak lehet. Ha csak 6 megapixel mondjuk a fotóm, akkor nem tudom majd a 8K tv-n nézegetni? Dehogynem, teljesen rendben lesz. Igen közelről nézve azonban kevesebb részletet látunk majd, mint mondjuk egy 20 megapixeles képen.


A fotókat ki is nyomtattatja a fotós?

Nem, mert a fotólaborokban jobb technika van, és oda bárki bármikor elmehet. Külön kérés esetén / akadályoztatása esetén beszélhetünk róla. A fotókat ma már inkább képernyőn szokás visszanézni, ott élethűbbek, és nincs külön költsége.


Milyen dokumentumokat állít ki a fotós?

A fotós számlát állít ki és teljesítés igazolást írat alá a megrendelővel.


Milyen módon történik a számlázás?

A számla hagyományos számla, mely online módon kerül kiállításra, utalás után és e-mailben küldöm el, vagy a helyszínen állítom ki laptopon és átküldöm.


Hogyan történik a fizetés?

Lehet a helyszínen készpénzben fizetni vagy banki átutalással.


Hogyan vehetem át a képeimet?

A fotós feltölti Internetes adatbázisba, ahonnan csak az ügyfél tudja letölteni. Kérésre adathordozóra is kiírhatom a képeket (pendrive, lemez), ezeket személyesen lehet átvenni.

Az adathordozó árát alap és emelt szintű csomag esetén kell megtéríteni, amennyiben az meghaladja az 1200 Ft-ot.


Mikor készülnek el a fotók és meddig tölthetem le őket?

A képek kidolgozása 7 napon belül történik meg. A fotók letöltésére néhány nap áll rendelkezésre. Ha nem sikerül, az időszak újraindul.


Mit kell tudni a reklamációról?

Reklamációt 7 napon belül fogadok el, amennyiben nem tudta letölteni a képeit.

Képkidolgozás esetén csak másolatot kérek, azon dolgozom. A maradandó változtatásokat illetően reklamációt nem fogadok el, hiszen Önnél ott van az eredeti kép.

Mit kell tudni az adatbiztonságról?

A weboldal és az Internetes felhőszolgáltatás megfelelően védett. A képeket tartalmazó winchestereket biztonságos helyen tárolom, és egy idő után mechanikus módon megsemmisítem. A személyes adatokat használat után törlöm.